Geçtiğimiz yıl seçim arifesi, 07.07.2007 tarihinde Konya Ovası için gerçekten milat sayılacak bir proje başlatıldı. 130 Yıllık bir hasretin, toprak ile suyu buluşturacak olan Mavi Tünel Projesi’nin temelinin atılmıştı. Yalnız bu proje daha çok Çumra başta olmak üzere Konya Ovasının ihtiyacını karşılamaya yönelik olup Bozkır’a doğrudan doğruya her hangi bir katkısı olmayacağı ortadadır. Fakat Bozkır ve çevre köylerini içme ve sulama suyu meselesini halledecek başka bir ifadeyle “Bozkır’ın Geleceği “ sayılabilecek olan proje “Çağlayan Gölet Projesidir.”
Yaz tatilinde özellikle projeyi yerini inceledim birkaç fotoğraf çektim. Bir hayli mesafe alınmış. Bu projenin hazırlanıp bu seviyeye gelmesinde; Çağlayan Belediye Başkanı ve şu an Bozkır Belediye Başkan adayı Sayın Mehmet Akgül’ün gayreti inkâr edilemez. Başkan Mehmet Akgül Çağlayan Gölet Projesini hazırlatıp kamuoyuna ilan ettiği zaman Bozkır’ın önde gelenleri “Orada akarsu mu var ki baraj yapılsın” diye yorum yapmış hatta bazıları halk dilinde ki ”Delidir ne yapsa yeridir” diye alaya almıştı. Son yıllarda yaşanan kuraklık hadisesi göstermiştir ki bu gölet Bozkır ve köyleri için en ideal proje olmuştur.
Çağlayan Gölet’inin kapasitesi 4.000.000 m³ tür. Sulaması düşünülen alan ise 8000 dekardır. Kaynak ise Sarıot gölünde mevcuttur. Sarıot gölünde kış aylarında biriken suların bir kısmı Çarşamba kanalının çıkış noktası olan Aygır’dan çıkmakta büyük çoğunluğu ise arazi yapısında dolayı yeraltından Akdeniz’e akmaktadır. Çarşamba çayının yıllık ortalama 150 milyon m³ civarında suyu Apa Barajı’na aktardığı düşünülürse Bozkır halkının faydalanacağı su miktarı bunun onda biri bile değildir.
Gölet planlanırken de Sarıot gölünden tünelle su alınması göz önünde bulundurulmuştur. Bu konuda Mavi Tünel de kullanılan köstebek makinenin işi bittiği zaman Sarıot Gölü ile Söğüt Gölet’i arasına da bir tünel açılabilir. Bu sayede Mart ve Nisan aylarındaki fazla sudan dolayı, Çarşamba çayı boyundaki yerleşim alanlarında ve ilçe merkezinde, bahçelerde çok büyük zararlar meydana getirmesi Çağlayan Gölet’ine alınacak su bu zararları da önleyecektir. Bu proje ile Bozkır ilçe merkezi olmak üzere Çağlayan, Akçapınar, Karacaardıç, Sazlı, Sobran, Bozdam, Fart, Pınarcık, Bahatlar, Meyre köylerinin arazisini hiçbir enerji harcamadan sulayacaktır. Çünkü Gölet’in çıkış noktası, sulanacak arazinin en yüksek yerinden yaklaşık 100 metre yukarıdadır.
Seçim arifesinde ve projenin son safhasın da olmasına rağmen geçtiğimiz günlerde bazıları “Çağlayan Gölet’i Yükseltilmeli” gibi gündemi değiştirmek için yersiz ve zamansız bir beyanlarda bulunmaktadırlar. Bunların bu beyanları yürümekte olan hatta son aşamasına gelmek üzere olan projeyi sekteye uğratmaktan başka bir faydası olmayacaktır. Bunu onlar da bilmesine karşın Çağlayan Belediye Başkanımız Sayın Mehmet Akgül’ün bu projeyi baştan beri bu projenin fikir babalığını ve yapılması için her türlü girişimde bulunması ona siyasi bir avantaj sağlayacağını düşündüklerinden böyle bir çıkışı lüzumlu görmüşlerdir..
Projenin tamamlanması Bozkır halkı ve Çağlayan Belediye Başkanı Sayın Mehmet Akgül adına büyük başarı olacaktır. Artık halkımızın bu projeyi nasıl değerlendireceği üzerinde fikirler ortaya koymalıyız. Yani projeyi tamamlamak kadar onu verimli kullanmakta önemlidir. Bozkır’daki sivil toplum örgütleri halkımızı bu ve buna benzer hususlarda bilinçlendirmek şöyle dursun ilgili hususlarda niyetleri dahi yoktur. Onları siyaset, atama, yer değiştirme, terfi velhasıl köşe kapmaca oyunlarıyla meşgul etmektedirler.
Bu ülkeye hizmet etmek için yetki isteyenler laf ile karın doymuyor. Lütfen memleket için mantıklı faydalı projeler üreterek karşımıza çıkın.
Selam ve dua ile…
Alperen TÜRK
İlgili olabilecek yazılar
(9.02.2015 - 14:22 )
uzun süredir mesaj kutumuzda bir ayarsızlık vardı cevap veremediğim tüm okuyucularımdan özür diliyorum bundan sonra sizlerin sorularına cevaplar yazmaya çalışacagım
(17.02.2015 - 12:14 )
tebrikler
(18.02.2015 - 07:53 )
Yunus hocayı ve öğrencilerimizi kutlarım