Çocuklarımız her yıl olduğu gibi bu yıl da, Parasız Yatılılık ve Bursluluk Sınavı (PYBS) , Seviye Belirleme Sınavı (SBS) ve Üniversiteye giriş sınavı olan YGS ve LYS’ ye gireceklerdir.
İlköğretim 5. sınıflar ile lise 1, 2 ve 3 sınıfta okuyan öğrenciler PYBS’ YE 2 Mayıs 2010’da gideceklerdir.
İlköğretim 6.sınıflar 12 Haziran 2010, 7.sınıflar 6 Haziran 2010 ve 8.sınıflarda 5 Haziran 2010’da PYBS ve SBS’ ye gireceklerdir.
Lise son sınıf ve mezun öğrenciler de YGS’ye11 Nisan 2010 da, LYS’ ye de LYS–1 (Matematik-Geometri), LYS–5 (Yabancı Dil) 19 Haziran, LYS–4 (Sosyal Bilimler) 20 Haziran, LYS–3 (Edebiyat-Coğrafya) 26 Haziran, LYS–2 (Fen Bilimleri) 27 Haziran 2010’da gireceklerdir.
Sınava hazırlanan çocukların anne babalarına düşen görevleri şu şekilde sıralayabiliriz:
Çocuklar; okulda ve sınavlarda daha başarılı olmaları için planlı olmak zorundadırlar. Planlı ders çalışmak demek; neyi, nerede, ne zaman, nasıl ve ne şekilde yapacağını bilmek demektir. Yani çalışacağı dersin, oynayacağı oyunun ve seyredeceği televizyonun zamanı bellidir. İyi bir ders çalışma planında hem etkili ders çalışmaya hem de kendine ayıracak zamanı vardır. Bu konuda aileye düşen görev; çocuğun ders çalışabileceği uygun bir ortam ve plana uyup uymadığını kontrol etmektir.
Aileler, çocuklarının girecekleri sınavlarda sınavlara uygun kitaplar almalıdırlar. Bu kitapların içinde geçmiş yıllarda çıkmış sorulara ait kitap da olmalıdır. Çocukların bu kitaplara çalışmaları teşvik edilmelidir.
Çocukların sınavlarda başarılı olmasının bir diğer yolu da okul derslerine iyi çalışmalarıdır. Çünkü SBS ve DPY-B sınavlarında çocuğun okuduğu sınıfın müfredat programından soru sorulmaktadır. Üniversite sınavlarının birinci bölümde lise 1, ikinci bölümde ise daha çok lise 3. sınıf konularında sorular sorulmaktadır. Yine çocuklar okuldaki ders notlarını yüksek tutmaları sağlanmalıdır. SBS ve YGS puanın hesaplanmasında notların önemi çok büyüktür. Aileler çocukların okul derslerine çalışmaları ile notların yüksek tutulmasında konusunda gereken hassasiyeti göstermeleri gerekir.
Çocukların sınavlarda başarılı olmak için bol kitap okumalıdırlar. Yeni sınav sisteminde sorular % 60 civarında yorumlamaya dayalıdır. Sınavlarda yorumlama yeteneği gelişmiş çocukları daha başarılı olduğu bir gerçektir. Aile olarak çocukların seviyelerine uygun kitap almalar ve kitap okumayı alışkanlık haline getirmeler sağlanmalıdır.
Çocukların sınavlarda başarılı olmaları için beslenmeleri dikkat etmeleri gerekir. Bu konuda aile; çocukları okula kahvaltı yapmadan göndermeyeceği gibi sağlıklı beslenmeleri içinde dikkat etmeleri gerekir. Bunu yanında çocukların ruhsal gelişimlerine ve psikolojilerine de dikkat edilmelidir. Çünkü ruhsal gelişimlerini sağlıklı tamamlayamamış çocuktan başarı beklemek gerçektende zor. Sınava hazırlanan bu çocukların psikolojilerin iyi tutulması gerekir. Depresyona girmiş bir çocuktan nasıl bir başarı beklenemeyecekse üzerinde sürekli ders çalışma ve sınav konusunda psikolojik baskı olan çocuktan da başarı beklenemez.
Sonuç olarak çocukların sınavlara hazırlanmasında; planlı çalışmalarını, okul derslerini ihmal etmemelerini, notları yüksek tutmalarını, seviyelerine uygun bol bol kitap okumaları sağlanmalıdır. Bunun birlikte çocukların sınav kaygısını artıracak konuşmalardan uzak durmak ve onların başarıları için dua etmek gerekir.
Mehmet Emin Karabacak
Psikolojik Danışma ve Rehberlik Uzmanı
m.emin.karabacak@hotmail.com
İlgili olabilecek yazılar