Çocuklarımız, Devlet Parasızlık Yatılılık ve Bursluluk Sınavı, Seviye Belirleme Sınavı, Ortaöğretim Kurumlar Sınavı ve Öğrenci Seçme Sınavı’na gireceklerdir. DPY-B sınavına 5, 6, 7, 8, 9, 10, ve 11.sınıflarda okuyan öğrenciler, SBS’ye 6 ,7 ve 8.sınıf öğrencileri, ÖSS’ye ise lise son sınıf ve mezun olmuş öğrenciler girecektir
Çocuklarımız bu sınavlarda başarılı olmak için nasıl çalışmalıdırlar:
Planlı Çalışma:
Plansız çalışmayı Descartes:“Ülke ülke dolaşıp hazine arayan kimseye benzer” der. Onun için okulda ve sınavlarda başarılı olmanın birinci kuralı planlı ders çalışmaktır. Planlı ders çalışmak demek; neyi, nerede, ne zaman ve ne şekilde yapacağını bilmek demektir. Yani çalışacağı dersin, oynayacağı oyunun, ve seyredeceği televizyonun zamanı bellidir. İyi bir ders çalışma planında hem etkili ders çalışmaya hem de kendine ayıracak zamanı vardır.
Tekrar Yapma:
İnsan öğrendiklerinin yaklaşık %50’sini bir saat içinde, %70’ini bir gün içinde, %80’inin bir hafta içinde, geriye kalan %20’sinin %10’nunda bir ay içinde unutmaktadır.
Sınava hazırlanan çocuklarımızın bilgilerini unutmamaları için başta konuyu iyi öğrenmeleri gerekir. Öğrendikleri konuyla ilgili bol bol test çözmeleri ve tekrarı iyi yapmaları gerekiyor. Çünkü belli aralıklarla tekrar edilmeyen bilgiler unutulacaktır.
Çocukların yıllık planında Kasım ve Aralık ayında haftanın bir gününü, Ocak ve Şubat ayında haftanın iki gününü, Mart ve Nisan ayında haftanın üç gününü, Mayıs ayında da haftanın dört gününü tekrara ayırması gerekir. Haziran ayını ise son on yılın çıkmış sorularına ayırması gerekir. Ayrıcana çocuklarımızı haftada bir deneme sınavı çözmeleri teşvik edilmelidir.
Kitap Okuma:
Çocuklarımızı sınavlarda başarılı olmalarının bir yolu da her gün azda olsa kitap okumalıdırlar. Sınavlarda soruları anlamada ve yorumlamada daha pratik olmak için kitap okumayı alışkanlık haline getirmelidirler. Çünkü bu gibi sınavlarda her soruya bir dakika verilmektedir. Bu bir dakika içinde hem soru okunup cevaplanacak hem de bu cevabı optik forma işaretlenecektir. Bunu geliştirmenin en pratik yolu bol bol test çözme ve kitap okumadır.
Bilindiği gibi sınavlarda çok ders çalışanların değil de planlı ve proğramlı bir şekilde ders çalışıp, çalışma sonlarında tekrarı iyi yapanların ve kitabı çok okuyanların kazandığı bir gerçektir.
Sonuç olarak çocuklarımızı sınava hazırlamada, planlı olmalarını, tekrarı iyi yapmalarını, bol bol test çözlerini, ders çalışırken tv ve müziği kapalı tutmalarını, beslenmelerini dikkat etmelerini sağlamalıyız. Bunun yanında çocukların sınav kaygılarını artıracak konuşmalardan uzak durmak ve onların sınavlarda başarılı olmaları için Allah’a dua etmeliyiz.
Mehmet Emin Karabacak
Psikolojik Danışma ve Rehberlik Uzmanı
m.emin.karabacak@hotmail.com
Not: Bu makale www.bozkirpostasi.com.tr gazetesinden alınmıştır.
İlgili olabilecek yazılar
(25.03.2009 - 19:10 )
hocam güzel bir yazı hiç degilse böyle yazıları gördükçe geçmişimizi,şehitlerimizi rahmetle anma sebebi oluyor.bütün şehitlerimizi rahmetle anıyorum.yattıkları yerleri nur olsun.
(18.05.2009 - 02:27 )
FARHOAXIA WeellescaltiT
GeosteBok ButKniniTot
UPHOSSEMS InigoSengog
FumChussy awarkaeronRak
danoknida Keflyspoopy
(17.03.2010 - 22:12 )
Sayın hocam geçmişi (bana biraz buruk ve hüzünlüde gelse) yadettiğiniz için size çok teşekkür ediyorum.Rahmetli Hüseyin kardeşimi unutmak mümkünmü?Onunla yüce davanın neferleri olarak aynı yönetimlerde bulunmanın mutluluğunu anlatamam.Çok güzel anılarımız oldu.Yiğit,samimi,iyiniyetli,cesur,imanlı gönüldaşıma Allahtan rahmet diliyorum.Mekanı cennet olsun…
(17.03.2010 - 23:08 )
Hocam Çok güzel bir konuya değinmişsiniz Yazılarınızdan dolayı teşekkürlerimizi sunarız.
Alıntı Olarak Sitemizde yer vereceğiz.
(17.03.2010 - 23:18 )
Örnek olarak açıklıyorum arkadaşlar
— MEHMET SÜLEYMAN BOZKIR — SÜLEYMANİYE (İSTANBUL)
Mehmet Oğlu süleyman Bozkırlı ama Süleymaniye askerlik subesinden askere katılmış sefer görev emriyle yani ikinci yer o anlamda kullanılmıştır
(17.03.2010 - 23:54 )
Ali İhsan SAĞLAM paylaşımlarınızdan ayrıca şeref duyarız ne demek bu bizim ecdadımız herkes bilsin amaç bu ilgine çok teşekkür ederim
(18.03.2010 - 14:49 )
hocam emeğinize saplık çok iyi bir araştırma yazısı olmuş
(18.03.2010 - 15:01 )
Yazıda verdiğiniz bilgiler çok kıymetli.Allah razı olsun. Maalesef sizinde değindiğiniz gibi ecdada layık evlat olamadı bu nesil. daha bu gün tramvayda gelirken öğrencilerin konuşmalarına şahit oldum, daha tramvayın önüne Bayrağın niye asıldığını bilmeyen ve de merak etmeyen bir gençlikle karşı karşıyayız. 18 Mart tarihinin ne anlama geldiğini bilmeyen, Çanakkale deyince içi titremeyen kardeşlerimizle aynı vatanda yaşıyoruz.Ve bunu söyleyenler lise öğrencisi.onlar bilmedikleri için, bizde öğretmediğimiz için vebal altındayız. 8 yaşında şehid olan Bozkırlı Ömer Oğlu Hüsnü, bize gelip kanıyla suladığı vatan yaptığı bu topraklarda ecdadını bilmeyen evlatları görünce hangimizin yüzü kızarmaz.. Onun için hocam, bunları kardeşlerimize öğretmek hepimizin görevidir. ama en çok da siz öğretmenlerimize düşüyor nesil yetiştirmek. Bu kutsal mesleği layıkıyla yapan kişilerin az olduğunu görüyorum. Onlar azaldıkça sizin göreviniz, bizim görevimiz artıyor. Sizden bir isteğim olacak hocam haddime düşmeyerek. Okulunuzda okuyan öğrenciler herşeyden önce ecdadını bilse yeter. Bu ecdadı bilirse bu evlat doğrudan şaşmaz, yanlışa düşEmez..
(13.10.2010 - 14:53 )
hocam Allah razı olsun geçen hafta Çanakkaledeydik.O manevi havayı teneffüs ettik.Belki Şam ve Kabeye gidemedik ama Elhamdülillah ömrü hayatımızda rabbim ecdadımızın yattığı bu güzel yeri görmeyi bize nasip etti.Bütün şehitlerimizin ruhları şad.olsun.Sizin gibi abilerden Allah razı olsun….
(31.03.2011 - 22:24 )
18 mart çanakkale nin geçilmediği gn bizler burlarda biyerimize bişey olsa hemen ağlıyoruz ama onlar tam tamın 30 gn orada savas yaptılar ve seyit on bası 268 kiloluk mermiyi kasıdı biz ancak 15 kilo seyi kaldırıyoruz….